Dobře se informujte, přečtěte si nezávislou odbornou literaturu.

Největší zdravotní problémy zvířat způsobuje NEZNALOST majitelů zvířat o kvalitě krmení a hlavně o tom, jak vlastně probíhá proces trávení, protože kdyby to věděli, zjistili by, že krmení pouze granulemi je naprosto nevhodná strava. Všichni živí tvorové potřebují hlavně mokrou stravu, která je čistá bez chemie a obsahuje fyziologický roztok z buněk, který je živou vodou pro jejich trávení. K pochopení tohoto tématu doporučuji knížku 10% člověka www.databazeknih.cz/knihy/10-cloveka-261107, která pojednává o tzv.mikrobiomu, nebo si shlédnout nějaké video s přednáškou na toto téma. Nemusíte se bát, že by se to týkalo jen lidí, princip je naprosto stejný, což se i v knížce zmiňuje. Před tím, než se začaly vyrábět komerční granule, psi a kočky téměř neznali co je to např. rakovina či dermatitida a dožívali se mnohem vyššího věku. Kritériem dobrého krmení pro majitele dnes bývá, jestli zvířatům granule voní a chutnají. Při konzultaci vyjde najevo, že často mění příchutě. A o tom to je. Do komerčních granulí se přidávají různá chemická aromata, barviva a příchutě/ochucovadla, konzervační látky, které vybíjí střevní mikroflóru a ničí to hlavní, co udržuje zdraví zvířat i lidí. A to je zdravé střevo. Když vědci studovali příčiny dlouhověkosti v některých oblastech světa, vždycky tam byl jako základ pokrm nebo nápoj, který pravidelně revitalizoval střevní mikroflóru. Psi a kočky se orientují hlavně čichem a proto se nechají nalákat na různá umělá aromata a s nimi sní cokoliv. Po pár dnech, kdy aromata vyprchají už jim pak krmení tolik nechutná, ale ještě často obsahují přemíru soli nebo různé oleje, které zvířata také rádi přijímají, ale které jim rozhodně neprospívají. Všechny tyto látky působí na organizmus zvířete škodlivě. Ničí mu nejdříve střevo, pak okolní orgány, které už nedostatečnou funkci střev nedokážou vyrovnávat. Tak se objevují nejdříve dysbiózy, dermatitídy a pokud s tím majitel zvířete nic nedělá, tak to jde až k selhávání ledvin, jater a rakovinám.

zoommagazin.iprima.cz/zajimavosti/kocky-kupovaly-mysi-aneb-co-se-skryva-v-konzervach-pro-kocky

 Pokud člověk není odborník a nepřečte si nějakou literaturu o výživě zvířat, často se spoléhá a uvěří doporučení prodavače ve zverimexu, chovatele nebo veterináře, u kterých by tyto znalosti očekával. Prodavače ve Zverimexu může dělat kdokoliv, pokud se nebojí zvířat... Chovatel většinou hledá, z ekonomických důvodů, hlavně finančně výhodná krmiva. V lepším případě hledá kompromis mezi kvalitou a cenou. Pokud je to hodně dobrý chovatel, tak krmí syrovou či vařenou stravou. Ale ne každý nový majitel štěněte chce vařit či barfovat. A opět pak hledá, jaké granule zvolit. Když pak zajdete k veterináři, tak je schopen nechat do konce života krmit Vašeho psa či kočku drahým, nekvalitním krmením, protože ho tato firma pozvala na příjemný víkend do zahraničí, kde mu náležitě vysvětlila, jak je ta rostlinná bílkovina v jejich krmení perfektně zpracovaná aby zvířatům prospívala. Dejme tomu , že na odlehčení na dva, tři týdny, ale rozhodně ne celoživotně. Pes je masožravec a živočišnou bílkovinu potřebuje. Navíc tyto nadnárodními koncerny z našich psů a koček dělají součást likvidace odpadků viz kniha Kočky by kupovaly myši, která není o kočkách, ale o klamných reklamách verzus realitě výroby komerčních krmiv nadnárodními koncerny.

Pokud Vám na Vašich zvířatech opravdu záleží, doporučuji tuto knihu k přečtení. Je psaná se špetkou humoru, protože jinak by to bylo dost šokující čtení... Autor je odborník přes výživu zvířat i lidí a vysvětluje, co doopravdy je přirozenou stravou různých zvířat a jak si to někteří výrobci krmiv upraví podle sebe.

Zákon jim umožňuje spoustu triků, jak sepsat složení krmiva, aby vypadalo lákavě. To co pak čtete na obalech vůbec nemá vypovídací hodnotu o pravdivém složení. Není tam napsáno všechno a často ještě klamně. Navíc z toho ani nevyčtete to hlavní a to je kvalita vstupních surovin. Např. složky, které nejsou zastoupeny víc jak 4%, nemusí výrobce ve složení vůbec uvádět. A z takových malých částeček pak může poskládat i polovinu obsahu krmiva a vůbec to ve složení na obalu nemusí uvádět... Existuje i tzv. deklarované a polodeklarované složení. Deklarované složení musí uvádět přesný procentuální obsah jednotlivých složek od největšího procentuálního zastoupení po nejmenší. Polodeklarované složení uvádí jen procento ze skutečného procenta složek, které ale na obsahu není uvedeno. Poznáte ho tak, že je to vždy uvedeno v závorce. Tzn., že pokud je v závorce uvedeno (72% ) drůbežího masa, může to být 72% masa jen ze skutečných 4% masa, které je v krmivu skutečně obsaženo. Kupující vidí (72%) a říká si, to je ale kvalitní krmivo, s vysokým obsahem masa...

 

Výběr z obsahu knihy Kočky by kupovaly myši:

Jen to nejlepší - Mnozí věří reklamě, že pro naše zvířata je dost dobré jen to nejlepší. Realita vypadá jinak. Chutné krmivo pro zvířata se vyrábí efektivně. Dost dobré je leccos, také kaly z čističek vody.

Plísně a éčka - Kromě odpadu se do krmiv dostávají i bakterie a plísně. Aby krmiva zvířata jedla, jsou vylepšena o látky zlepšující chuť a vůni (éčka). Jsme blíže možným příčinám nemocí našich psů a koček.

Dobrý marketink - Dozvíme se jak se dělá dobrý marketink u Whiskas, Hills nebo Puriny, jak pořídit suroviny pro krmiva a dostat za ně zaplaceno, anebo jak pečovat o vztahy s veterináři(také se studenty a profesory).

Kniha u soudu - Nejen díky názvu knihy, údajně parazitujícímu na reklamním sloganu „Kočky by kupovaly Whiskas“, ale i díky obsahu údajně poškozujícímu dobré jméno výrobců krmiv, bylo vydání knihy soudně pozastaveno.

Mediální kampaň - Výsledkem žaloby byla mediální kampaň, která knihu zviditelnila. Výrobci krmiv svoji žalobu proti vydání knihy prohráli. V roce 2007 byla kniha v Německu (zde působí autor) vydána. A byl to trhák.

Agromafie a lobby - Dozvědět se v knize můžeme také co je to agromafie, anebo co všechno umí za peníze zařídit lobby >>šokující skutečnosti. Dozvíme se „Jak to chodí“ a získáme informace, které se hodí.

Reklama & Pravda – Líbivé reklamy na zdravější život, lesklou srst nebo pevnější hovínka. Sami pak lépe posoudíme co je reklama a co pravda. Pro volbu krmení se po přečtení knihy budeme snadněji rozhodovat.

Oba poraženi – Doslov autora knihy >> Šokující fakta, přesně ověřená až do detailu: reklama a pravda v krmivářském průmyslu – poraženými jsou zvíře i člověk.

Autor:
Dr. Hans-Ulrich Grimm je žurnalista a autor, žije ve Stuttgartu.
Jeho dlouholeté rešerše ze světa zprůmyslovatělých potravin nám odhalují pravdu o tom, co se skrývá v potravinách věhlasných značek jako například Nestlé nebo Knorr.

Dr. Hans-Ulrich Grimm tak doporučuje kupovat čerstvé potraviny z tržišť od malých domácích zemědělců a farmářů.

Jeho slogan je „Požitek a zdraví patří k sobě“ Grimmovy knihy jsou bestsellery.
Například knih Polévka lže se prodalo už 250.000 exemplářů a kniha se stala klasikem moderní výživové kritiky.
Hans-Ulrich Grimm provozuje informační www-stránky s tématy výživy a zdraví www.food-detektiv.de s příznačným názvem: Dr. Watson Der Food Detektiv (Doktor Watson - detektiv výživy) s nadtitulem: Chemie im Essen kann Ihre Gesundheit gefährden (Chemie v jídle může poškodit vaše zdraví). Stránky jsou určeny pro lidi, kteří chtějí vědět, co jí.

 

JANA INDRYCHOVÁ

Topolová 4
783 01 Olomouc
IČO 68182546
DIČ CZ6653252122

tel.: +420 777 225 517
Vytvořeno službou Webnode