Způsoby PODÁVÁNÍ jednotlivých přípravků.

Jak preparáty podávat?


Kapky lze podávat přímo kapátkem do tlamy. Podává se poměrně malé množství, takže je možné třeba u kočky nakapat na tlapku a kočka si to při čištění olíže. U větších zvířat je možné natáhnout tekutinu do injekční stříkačky bez jehly (dá se koupit v každé lékárně nebo zdravotnických potřebách) a vstříknout potřebné množství preparátu mezi zuby do tlamy zvířete. Pokud je zvíře příliš agresivní, doporučuje se nakapat preparát na pamlsek anebo ho ukrýt do pamlsku úplně. Zvířata jsou inteligentnější, než si hodláme připustit, a prověřují i uvedený pamlsek. Proto je dobré podat nejprve pamlsek bez preparátu a pak teprve pamlsek ošetřený. Většina zvířat si ale velmi dobře přivykne na používaný prostředek Energy a někdy ho zvířata dokonce sama vyžadují. 
Fytovet se vždy podává do napájecí vody. V tom případě je nutné podat minimální množství vody, aby Fytovet byl spotřebován v potřebné dávce, a pak teprve podáváme vodu ad libitum (podle libosti). 
Želatinové tobolky lze aplikovat zvířeti stejným způsobem, jak se podávají běžné tablety. Vložíme je co nejdále do tlamy a kontrolujeme pohmatem krku, zda došlo k jejich polknutí. Aby lépe klouzaly, je vhodné je na chvíli namočit do vody. Šetrnějším a výhodnějším způsobem je opět ukrytí tobolky do pamlsku. Zde se doporučuje podat pamlsek bez tobolky a hned nato pamlsek s ukrytou tobolkou. Zvíře ale nesmí vidět, že tobolku do pamlsku ukrýváte. Nepodceňujte je! V případě malých zvířat není možné podávat celé tobolky. Proto je dobré na chvíli změkčit želatinovou tobolku ve vodě, nožem odříznout špičku nebo špendlíkem udělat dírku a prsty vytlačit potřebné množství do krmiva nebo na pamlsek. V případě preparátu Cytovet lze tobolku rozdělat a vysypat prášek do vody. Lze potom podávat v napájecí vodě. Jednu celou tobolku Cytovetu jednou denně můžeme podat i zvířeti s hmotností pod 1 kg. Limitující je jen schopnost zvířete tobolku pozřít. 
Samostatnou kapitolou je preparát Imunovet. Má silné svíravé účinky a zvířatům může přinášet problémy s nevhodnou chutí. Vhodnou formou je vytvoření sirupu, který nelze vytvořit přímo ve výrobě, protože Imunovet má dobré účinky na hojení zevních ran a v podobě sirupu by toto využití bylo znemožněno. Stačí vytvořit hustý sirup z cukru a vody (1:1) a do něho nakapat potřebné množství Imunovetu. Na 1 ml sirupu dáváme 2 kapky Imunovetu. Podle velikosti zvířete pak podáváme v ml (injekční stříkačkou bez jehly do tlamy) anebo po kapkách. Je lépe připravit sirup čerstvý nebo převařit a ponechat v uzavřené sklenici pro opakované používání. Imunovet přidáváme vždy do vychlazeného sirupu.
 

JANA INDRYCHOVÁ

Topolová 4
783 01 Olomouc
IČO 68182546
DIČ CZ6653252122

tel.: +420 777 225 517
Vytvořeno službou Webnode